Alumínium függönyfal

Alumínium függönyfal

A függönyfalak a homlokzatnál a tervezés egyik legfontosabb elemei. Az épületek arcát, megjelenését meghatározó elem az alumínium függönyfal, bukó ablakkal, más nyílászárókkal is elérhető. A hőszigetelése az üveg szigetelésétől függ nagymértékben. A rendszer kettő- vagy akár háromrétegű üveggel is kérhető.

Korunk építészete meghalad minden korábbi korszakot, technikai lehetőségei minden eddigit felülmúlnak, ahol a függönyfalak elkerülhetetlenek, mert fénymennyiség áteresztése, színválasztéka határtalan, statikai szerepe pedig jelentős az alumínium anyaga miatt. Az emberiség a 20. században a technikai fejlődés terén nagyobb távolságot járt be, mint korábban sok évszázad alatt.

aluminium-fuggonyfal-rendszer
Alumínium függönyfal szerkezete

A modern építészet megszületése a tudomány és technika a 20. század kezdetén bekövetkezett forradalmának folyománya az esztétikus alumínium függönyfalak. Az új építési anyagok és az alkalmazásukkal megépíthetővé vált mérnöki nagy szerkezetek szolgáltak alapul a transzparens építészet megjelenésére. Ezt transzparenciát csak előre tervezett, jól működő, speciális szerkezetekkel lehet biztosítani.

Az emberiség vágya a teljes átláthatóság, a fény utáni vágy, a természettel lehető legszorosabb kapcsolat megteremtése. Egyre gyakoribbak a merészebbnél merészebb ötletek az ügyfelektől, amelyek a gyártókat újabb és újabb fejlesztések, kihívások elé állítják.

A függönyfalak az épületek szerkezetéhez (általában födémekhez) rögzített függőleges homlokzatlezáró felületek, amelyek könnyű, megszakítás nélküli határburkolatot képeznek. Önmagukban állóan vagy az épületrészhez kapcsoltan egy normál fal valamennyi funkciójával rendelkeznek. A függönyfalat tartó függőleges alumíniumprofil (azaz lizéna) a két végén megfogva tartja a nyílászárót. A függönyfal lizénái között vízszintesen alumínium profilok (gerendák) helyezkednek el, amelyek a függőleges bordákhoz (oszlopokhoz) vannak rögzítve.

A függönyfalak kialakítása többféle lehet:

 • Bordavázas (bordwájas)
 • Keretes rendszerű (elemes)
 • Paneles rendszerű, karosszéria jellegű

Tartószerkezeti kialakítás tekintetében a szerkezet lényege minden esetben a bordarendszer, amelyből a függönyfal szerkezet megépül.

A minőségi alumínium függönyfal rendszerek igen változatos és különböző homlokzati lezárások kivitelezésére alkalmasak.

Alumínium függönyfal rendszer MC-WALL:

Az MC WALL függönyfal rendszer függőleges oszlopokból és vízszintes bordákból építkezik, amelyek alapkivitelben csomópontonként 2 db 6 mm átmérőjű rozsdamentes acélcsappal csatlakoznak egymáshoz. Ez megfelelő teherbírású bordabekötést biztosít mind a felületre ható szélnyomás, mind a kitöltés síkjában ébredő terhelések ellensúlyozására. Alternatívaként rendelkezésre áll a hagyományos bordabekötő elemek alkalmazása vagy a bordák homlok- oldalcsavaros rögzítése is. Az Aliplast MC WALL függönyfal rendszereinél alkalmazható megoldás a szerkezetből párhuzamosan kitolható ablak (röviden párhuzamos ablak, MC-PW Parallel Window).

A MC-PW rendszer jellemző tulajdonságai:

 • A látható tokszélesség 49 mm
 • Rejtett szárny
 • Maximum üvegezési vastagság 44 mm, akár háromrétegű üvegezés lehetősége. Az üvegezés üvegszorító lécekkel, kívülről történik. Az üvegszorító lécet a bepattintást követően a szárny külső kamrájához csavarozzák.
 • három tömítési réteg – külső, közép- és belső tömítés   – hőátbocsátási tényező: Uf ~ 1.7 W/m2K kiegészítő tömítés és háromrétegű üvegezés alkalmazása esetén
 • a szárny kitolását speciális ollópánt teszi lehetővé. A pántok elhelyezése és darabszáma a szárny méretétől és az üvegezés súlyától függ. Az ollópántok megengedik körbefutó vasalat alkalmazását és a külső méreteknek megfelelő számú zárlatpont kialakítását, ami jelentősen javítja a légzárást
 • az ablak két átellenben elhelyezett kézi működtetésű kilinccsel vagy speciálisan kifejlesztett elektromos készülék alkalmazásával nyitható
 • optimális szellőztetés: a kitolt ablak lehetővé teszi a levegő szabad áramlását mindkét irányban – kifelé és befelé. A levegő keringése ennél a megoldásnál optimális, a hagyományos ablakmegoldásokkal szemben a komfortérzet kifejezetten javul.
 • az MC-PW ablak elkészíthető csak alul kitolható (úgynevezett „top hang”) változatban is. A párhuzamosan kitolható megoldásnak köszönhetően megőrizhető az alumínium-üveg függönyfal egységes megjelenése nyitott ablakok esetében is. A homlokzatból kitolt ablakok kifejezetten érdekes építészeti megoldást eredményeznek.

FELHASZNÁLÁS

– üvegportálok, irodaépületek falai, illetve tetőelemei. Terasztető, előtetők. 

fuggonyfal
függönyfal

 

Alumínium függönyfal rendszer MC FIRE:

  A függőleges oszlopokból és vízszintes bordákból építkező, MC FIRE függönyfal rendszer EI60 tűzállósági osztályba-sorolással rendelkezik.
  Jellemző tulajdonságai:

 • 55 mm-es látható lizéna- és bordaszélesség
 • a tűzállóság céljából az alumínium profilok – lizénák és bordák – speciális szigetelőbetéttel készülnek, és tűzálló masszával vannak feltöltve

A MC FIRE függönyfal megjelenése megegyezik a MC WALL megjelenésével, így biztosítható a standard kivitellel összekapcsolt szerkezet esetében is az egyöntetű megjelenés. A tűzálló rendszer hatékonysága nem megy a megjelenés rovására. A javasolt megoldások párhuzamosan biztosítják a maximális biztonságot és az építészek által igényelt tervezői szabadságot.

Alumínium függönyfal rendszer M-C Glass:

Az MC GLASS olyan (strukturális) függönyfal változat, amelyet kívülről nem látható alumínium szerkezet jellemez. A külső felületen kizárólag az üvegtáblák láthatók, amelyeket egymástól szerkezeti szilikon ragasztóval kitöltött fugák választanak el. Az üvegtábla élén található speciális csatornakiképzés fogadja a rögzítő lemezeket, amelyek a függönyfal vázszerkezetéhez rögzítik az üveget. 

aluminium-fuggonyfal - függönyfalak
alumínium függönyfal

 

Alumínium függönyfal rendszer MC PASSIVE:

Az MC PASSIVE oszlop-bordás függönyfal szerkezet az MC WALL rendszer módosítása, emelt-szintű hőszigeteléssel: az izolátor kamráján belüli tér több részre van felosztva. A megnövelt szélességű szigetelőcsatorna és az üvegszorító léc belsejében kialakított további szigetelés, a szigetelőbetéteken kialakított szárnyak jelentősen hozzájárultak a hőszigetelő képesség javításához. Az úgynevezett új generációs anyagok szigetelőanyagként való alkalmazása alacsony értékű Uf=0,7 – 1,4 W/m2K hőátbocsátási tényező elérését teszi lehetővé. A látszó lizéna- és bordaszélesség 55 mm. A díszítő takarólécek széles gammája járul hozzá az egyedi megjelenéséhez.

Alumínium függönyfal rendszer Tanagra:

A TANAGRA olyan oszlop – bordás függönyfal rendszer, amely azonos keresztmetszetű lizénák és bordák felhasználásával készül. A profilok hossza a tervezett szerkezetnek megfelelő hosszúságúra extrudált, minimálisra csökkentve a szabászati veszteséget. A bordabekötéseknél alkalmazott teleszkopikus kötőelemek alkalmazása nemcsak az elkészült függönyfal esztétikáját emeli, hanem jelentős időmegtakarítást eredményez az elő gyártmányok összeszerelésénél és a beépítésnél.

A rendszert kiváló hőszigetelő képesség jellemzi. A 10 – 20 mm-enként változó méretű profilseregből választható keresztmetszetek széles gammája biztosítja a megfelelő szilárdságú, de nem túlméretezett váz elkészítését. 

fugonyfal-tartoi - függönyfalak
függönyfal tartói

 

fuggonyfal - függönyfalak
függönyfal

 

Kérjen árajánlatot most, ide kattintva>>